Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het Coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.

Herdenken in Bathmen
Jaarlijks staan wij stil bij de prijs en waarde van vrijheid. Dit jaar kan dat niet op de manier waarop we dit gewend zijn. Toch is vrijheid het herdenken waard en voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, vanuit onze huizen.

Uitzending Deventer herdenkt
Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen zijn verzameld in een filmopname. De opname wordt vóór en na de nationale herdenking uitgezonden via televisie (DRTV) en internet. Kijk en luister mee naar een toespraak van onze burgemeester, naar singer songwriter Minka Hebing, stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.

Uw bloem laten leggen
In samenwerking met de Gemeente Deventer en de overige lokale comités is het mogelijk om vanuit huis een bloem neer te leggen bij één van de monumenten in Bathmen of in de dorpen rondom Bathmen of in Deventer. Het leggen van een bloem kost 1 euro. Hiermee ondersteunt u meteen de lokale bloemist. Bloemen kunnen tot en met 30 april worden besteld. U geeft zelf aan bij welk monument u de bloem wilt leggen. De bloemist zorgt ervoor dat uw bloem op 4 mei bij het betreffende monument wordt gelegd.

Bloemen laten leggen kan bij één van de volgende monumenten:
Bathmen: Momument Bathmense Slachtoffers, gedenksteen Canadese bevrijders,
herdenkingsteken Corporaal Campbell en de graven van de slachtoffer op de oude begraafplaats.
Of bij de monumenten in Diepenveen, Lettele, Okkenbroek of Oxe. 
Deventer: Verzetsmonument Grote Kerkhof, Indiëmonument, Twentolmonument, Verzetsmonument Verzetslaan/ Churchillplein.

Bestellen en betalen
U bestelt een bloem door 1 euro (of een veelvoud hiervan) over te maken naar rekeningnummer NL80 ASNB 0708240178 t.n.v. 4 mei comité Deventer onder vermelding van ‘bloem monument ’. Voor iedere euro die op deze manier is gedoneerd, wordt er een bloem gelegd.
Krijgt u bij de overboeking een foutmelding, wijzig dan de naam ik Karst Vaartjes, dit is de penningmeester van 4 mei in Deventer.

Bedrijven en instellingen
Wilt u namens uw bewoners, medewerkers of leden een bloem bestellen? Dan werkt dit op dezelfde wijze. U kunt een bedrag naar keuze overmaken naar bovenstaand rekeningnummer. Desgewenst kunt u ook de naam van uw organisatie of instelling vermelden.

Zelf bloemen leggen
Legt u liever zelf de bloemen dan heeft u hiervoor de mogelijkheid dit te doen gedurende de hele dag. Er komt geen gezamenlijk moment.
Let hierbij op de richtlijnen van het RIVM en geeft de overige aanwezigen de tijd en de ruimte die zij hiervoor nodig hebben.Wij willen u nadrukkelijk vragen om dit niet rondom 20 uur te doen.

Kranslegging en erewacht
Bij de monumenten waar anders een herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Stichting Oranjecommissie Bathmen en de Oranjecommissie Loo leggen bij alle monumenten en graven bloemen zoals dat voorgaande jaren ook gebeurde. Op sterk aandringen van de veiligheidsregio en de gemeente wordt het tijdstip waarop dit gebeurt niet bekend gemaakt. Wel staat vast dat dit niet rondom 20 uur zal gebeuren.
Ook worden er rond 20.00 uur erewachten opgesteld in de gehele gemeente Deventer.
U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei rondom 20 uur niet te bezoeken!

Taptoe en 2 minuten stilte
Zoals ieder jaar wordt tijdens de Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus.
In overleg met muziekvereniging Orpheus zal dit door één trompettist gebeuren.Ook hierbij wordt u nadrukkelijk gevraagd om thuis te blijven!  

Vlag
Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Nationale herdenking 4 mei
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.