Tekst: Evert van de Weg
Foto: Peter Geersen

Ook dit jaar organiseert de Oranjecommissie Bathmen, in samenwerking met de Oranjecommissie Loo, de Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek en de Loopgroep van sportvereniging ABS een indrukwekkende herdenking van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding daarna.
Christiaan van den Noort, voorzitter van de Oranjecommissie Bathmen: ,,Dit jaar zijn er opnieuw enkele bijzondere elementen in ons programma rond de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Bijzonder is allereerst dat op 4 mei bij de stille tocht op de oude begraafplaats aan de Deventerweg ook Engelse familie aanwezig zal zijn bij het graf van één van de omgekomen bemanningsleden van de Britse Lancaster die in Bathmen in de nacht van 13 op 14 juni 1944 neerstortte aan de Steginksweg. Battummer Frans Hendriks heeft al jarenlang contact met hen gehouden.’’
Verschillende keren vond er op Bevrijdingsdag een zogenaamde fly-past met eenzelfde Lancaster bommenwerper plaats boven de plek waar het vliegtuig is neergestort.
Frans Hendriks: ,,Dit keer zal er geen fly-past zijn, maar zeer waarschijnlijk volgend jaar wel weer. De familie wil echter, 80 jaar na het neerstorten van het vliegtuig, toch naar Bathmen komen en deelnemen aan de Stille Omgang en bloemen leggen op het graf van hun zeer gerespecteerde familielid Don Savage, toen staartschutter in de Lancaster.’’
Bijzonder is ook dat een tiental leden van de Loopgroep van sportvereniging ABS weer meedoen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. In de nacht van 4 op 5 mei gaan zij, net als lopers vanuit het hele land naar het 5 Mei Plein in Wageningen, zogenaamd de Stad der Bevrijding, omdat daar op 5 mei 1945 de capitulatie door de Duitsers werd ondertekend. Daar krijgen zij, net als 1700 lopers van 87 loopgroepen uit het hele land, een fakkel met het Bevrijdingsvuur dat daar op 4 mei om 23.00 uur wordt ontstoken. In de nacht van 4 op 5 mei loopt de Loopgroep van ABS dan met de fakkel naar Bathmen. Tijdens die 75 kilometer wisselen ze elkaar af en worden ze zo nu en dan gefourageerd. De lopers moeten wel doorlopen want tussen 09.00 en 09.15 uur worden zij met het Bevrijdingsvuur verwacht bij de monumenten aan de Dorpsstraat. De lopers zouden vast en zeker een warm onthaal met applaus als zij de Schipbeek over rennen van harte toejuichen….


Programma op 4 en 5 mei
De Oranjecommissie heeft voor 4 en 5 mei opnieuw een programma samengesteld met een redelijk strak tijdsschema.
4 Mei
Op 4 mei begint de Dodenherdenking om 19.00 uur met een stille tocht met als startpunt het Kerkplein. De route voert door de Dorpsstraat in de richting van Huize Macamalo, voor Leny’s boom wordt er een korte tijd stil gestaan ter nagedachtenis aan de Familie Polak, de tocht wordt vervolgd via de Molenstraat, Schoolstraat, Brink en de Deventerweg. De stille tocht eindigt op de oude begraafplaats aan de Deventerweg.
Bij aankomst op de oude begraafplaats wordt er in stilte gelopen langs de graven van de omgekomen bemanning van de Britse Lancaster. De beide Oranjecommissies en de aanwezigen leggen bloemen op de graven om zich vervolgens op te stellen rondom deze graven. Voorafgaand aan de twee minuten stilte zal de 16-jarige Tim een bijdrage leveren aan het programma. 
Om iets voor 20.00 uur zal de Taptoe gespeeld worden, waarna 2 minuten stilte volgen. Na afloop hiervan zal onder begeleiding van Orpheus het Wilhelmus gezongen worden. Na het Wilhelmus gaat het in stoet richting de monumenten in de Dorpsstraat.  Hier worden bloemen en kransen gelegd bij beide monumenten. Dit gebeurt door nabestaanden, de voorzitters van de Oranjecommissies, de Gemeente Deventer en aanwezigen. Na het leggen van de bloemen vindt er een korte herdenking plaats in de kerk. Deze herdenking heeft geen kerkelijk karakter. Tijdens deze herdenking zal er onder andere gesproken worden door de Voorzitter van de Oranjecommissie Bathmen en een vertegenwoordiger van de Gemeente Deventer.
5 Mei
Op 5 mei worden dus al tussen 09.00 en 09.15 uur de lopers van de ABS Loopgroep terug verwacht uit Wageningen bij de monumenten in de Dorpsstraat met het Bevrijdingsvuur bij zich.
Om 09.30 uur begint dan een Herdenkingsdienst in de Dorpskerk en om 10.30 uur begint een vrijheidsmaaltijd op het Kerkplein.
Christiaan van den Noort wijst al op het feit dat de viering dit jaar op 4 en 5 mei al wat vooruit kijkt naar de lustrumviering volgend jaar na 80 jaar bevrijding. Christiaan van den Noort: ,,Het thema  voor 4 en 5 mei 2024 is dan ook: ,,Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Ik hoop om te beginnen op een mooie viering dit jaar.’’