Tijdens de herdenking staan wij stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. En gaan wij in stilte langs de graven van de oorlogsslachtoffers en de omgekomen geallieerden op de oude begraafplaats aan de Deventerweg in Bathmen.

Programma 2022:

Na twee jaar van afwezigheid om welbekende redenen organiseren de Oranjecommissie Loo en Stichting Oranjecommissie Bathmen gezamenlijk de herdenking in Bathmen.
Tijdens de herdenking staan wij stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. En gaan wij in stilt langs de graven van de oorlogsslachtoffers en de omgekomen geallieerden op de oude begraafplaats aan de Deventerweg in Bathmen.

Zondag 1 mei, Tour de Leny
Leny Adelaar-Polak is geboren in Bathmen, waar ze ook een heel gelukkige jeugd heeft gehad. In het najaar van 1942 is Leny getrouwd met Hartog de Leeuw en is ze in Winterswijk gaan wonen.
Kort daarna zijn ze naar concentratiekamp Vught vervoerd en een half jaar later via Westerbork naar Auschwitz. Leny kon als enige van haar familie terugkeren uit de Duitse kampen. Na de oorlog heeft ze weer een nieuw leven opgebouwd. Een onvoorstelbare krachtige vrouw.

Om haar te gedenken organiseren Henk Jansen en Fons Smit, in samenwerking met de gezamenlijke Oranjecommissie Bathmen en Loo, op zondag 1 mei daarom Tour de Leny.
Hierbij wordt eerst een korte rondgang door het dorp gemaakt langs voor Leny belangrijke plekken, daarna vertellen Henk en Fons over het leven van Leny.

Locatie:             Het Verblijf, Stationsstraat 12
Datum:             Zondag 1 mei 11.30

Er zijn geen kosten aan verbonden maar s.v.p. wel opgave gewenst. Dit kan via Fons (06 83384439) of Henk (06 12195733) of via henk@worstepinne.nl

Markelo – Het Canada Comité Markelo presenteert de plannen voor de Frank Graham Cycle Liberation Tour, die begint in conc.kamp Auschwitz. In die bijeenkomst is aanwezig Leny Adelaar-Polak, die het concentratiekamp heeft overleefd. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20150118

Woensdag 4 mei

Om precies 17:02 zal de enige nog vliegende Europese Lancaster bommenwerper van de RAF een zogeheten flypast uitvoeren boven Bathmen.
Dit houdt in dat de Lancaster driemaal laag over Bathmen komt overvliegen. De derde en laatste keer zal dit gebeuren boven de Steginksweg, de locatie waar in 1944 de Lily Mars brandend neerstortte nadat deze was onderschept door een Duitse nachtjager.
De RAF voert deze flypast uit als eerbetoon aan de omgekomen bemanning.

Avond:

19:00   Verzamelen bij monumenten Dorpsstraat

19:20   Start stille tocht

19:40   Aankomst oude begraafplaats, leggen van de bloemen bij de graven van slachtoffers

19:55   Welkomstwoord

19:56   Gedichten door jeugd uit Bathmen

20:00   Twee minuten stilte

20:02   Wilhelmus

20:15   Herdenking bij de monumenten aan de Dorpsstraat

20:30   Herdenking in de Dorpskerk Bathmen

Bij zowel de graven van de slachtoffers als de monumenten bent u in de gelegenheid bloemen te leggen.

Vlagprotocol
Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen.